Szeptemberben beköszönt a sütőtök!
Az első zöldségek közül való, amit babánknak adhatunk. Sok fajtája van, de mindegyik sárga húsú, magas karotin tartalmú, megsütve édeskés ízű. Önmagában is szeretik a picik.
Szezonja
ősszel
kezdődik.
Ha 4-5 hónapos babának adjuk, csak a teljesen érett
tököket válasszuk. Fajtától függően szeptember
vége, november eleje közöt érik ( nagydobosi tököt
meg kell csípnie a dérnek ) , s szintén fajtától
függően kitart decemberig, januárig. Nagyobb
babának már a zsenge tökökből is főzhetünk,
kisgyermekeknek pedig ránthatunk.
Elkészítés:
Héját
mossuk meg, magját kaparjuk ki. Ha kevés desztillált
vízben pároljuk, akkor meg is kell hámozni, és
felkockázni.
Ha sütőben sütjük a tököt, zamatosabb lesz.
Ekkor pár evőkanálnyit keverjünk a baba ételébe.
Figyeljünk, hogy ne kerüljenek bele hosszú rostok!
Piciknél turmixoljuk, vagy szitán törjük át,
főleg ha kis mennyiségről van szó.
Eleinte
mindig keverjük ki forralt desztillált vízzel, hogy
pürésebb legyen, vagy főzőlével. Még jobb,
ha anyatejjel tudjuk kikeverni.
Megjegyzések:
1. A sonka tök még zsengén is finom édes a többi
sütnivaló tökkel ellentétben, így az ősz
beköszönte előtt is fogyaszthatjuk. ( Még
kitűnő savanyúság is készíthető a bébi
sonkatökből, de nagyobb gyerekeknek ránthatjuk
is. )
2. Magába a húslevesbe is főzhetünk
sütőtököt. Ekkor alaposan mossuk meg a héját, s
jó tenyérnyi darabban, egészben tegyük bele, mikor
már a többi zöldség puhulni kezd, mert a tök gyorsan
puhul, s szétesik. Ha ezt látnánk, inkább vegyük ki
előbb.
További finomság:
A sonkatök, vagy másik fajta, de érett tök magját, ha
kikaparjuk, tisztítsuk meg, s válogassuk ki az érett
magokat. A legszebb 5-20 magot tegyük félre
vetőmagnak, a többit süssük meg.
Egy serpenyőben kevés olajon ( bio szójaolaj ) ,
megsózva pirítsuk meg. Addig kell sütni közepesen
forró fokozaton, amíg nem kezd pattogni, akkor kész.
Kicsit hagyjuk hűlni, nehogy megégessék a
gyerekek a szájukat! Nagyon szeretik az ilyen
csemegéket.
1. A kikapart magokat
tisztítsuk meg. Nem kell megmosni.
2. Egy kevés olajjal keverve tegyük serpenyőbe.
3. Pirítsuk meg!
4. Kis tálkába osszuk szét, hogy mindenkinek jusson.