A recepteknél szereplő életkori megjelőlés a javasolt legkorábbi adhatóságot jelenti. Mindig betöltött hónappal számoljunk!
Mindig vegyük figyelembe babánk adottságait!

Szeptemberben beköszönt a sütőtök!

Már 4 hónapos kortól adható!

Az első zöldségek közül való, amit babánknak adhatunk. Sok fajtája van, de mindegyik sárga húsú, magas karotin tartalmú, megsütve édeskés ízű. Önmagában is szeretik a picik.




Szezonja ősszel kezdődik.

Ha 4-5 hónapos babának adjuk, csak a teljesen érett tököket válasszuk. Fajtától függően szeptember vége, november eleje közöt érik ( nagydobosi tököt meg kell csípnie a dérnek ) , s szintén fajtától függően kitart decemberig, januárig. Nagyobb babának már a zsenge tökökből is főzhetünk, kisgyermekeknek pedig ránthatunk.


Elkészítés:

Héját mossuk meg, magját kaparjuk ki. Ha kevés desztillált vízben pároljuk, akkor meg is kell hámozni, és felkockázni.
Ha sütőben sütjük a tököt, zamatosabb lesz. Ekkor pár evőkanálnyit keverjünk a baba ételébe. Figyeljünk, hogy ne kerüljenek bele hosszú rostok! Piciknél turmixoljuk, vagy szitán törjük át, főleg ha kis mennyiségről van szó.
Eleinte mindig keverjük ki forralt desztillált vízzel, hogy pürésebb legyen, vagy főzőlével. Még jobb, ha anyatejjel tudjuk kikeverni.

Megjegyzések:

1. A sonka tök még zsengén is finom édes a többi sütnivaló tökkel ellentétben, így az ősz beköszönte előtt is fogyaszthatjuk. ( Még kitűnő savanyúság is készíthető a bébi sonkatökből, de nagyobb gyerekeknek ránthatjuk is. )
2. Magába a húslevesbe is főzhetünk sütőtököt. Ekkor alaposan mossuk meg a héját, s jó tenyérnyi darabban, egészben tegyük bele, mikor már a többi zöldség puhulni kezd, mert a tök gyorsan puhul, s szétesik. Ha ezt látnánk, inkább vegyük ki előbb.



További finomság:

A sonkatök, vagy másik fajta, de érett tök magját, ha kikaparjuk, tisztítsuk meg, s válogassuk ki az érett magokat. A legszebb 5-20 magot tegyük félre vetőmagnak, a többit süssük meg.
Egy serpenyőben kevés olajon ( bio szójaolaj ) , megsózva pirítsuk meg. Addig kell sütni közepesen forró fokozaton, amíg nem kezd pattogni, akkor kész.
Kicsit hagyjuk hűlni, nehogy megégessék a gyerekek a szájukat! Nagyon szeretik az ilyen csemegéket.

1. A kikapart magokat tisztítsuk meg. Nem kell megmosni.


2. Egy kevés olajjal keverve tegyük serpenyőbe.


3. Pirítsuk meg!


4. Kis tálkába osszuk szét, hogy mindenkinek jusson.