Szilvás gombóc
2009 - 03 - 21 ☀ 22:19 ☀ Kategória:
1-1,5 éves kortól Húsmentes
Laktózmentes
Tejfehérjementes
Tejzsírmentes
Főzelék - menü
1 - 1,5 éves kortól (Szeptembertől -
Áprilisig)
Hozzávalók:
3 db héjában főtt krumpli ( csak öreg krumpli jó )
25 dkg ( bio ) fehér liszt (BL55) ( ebből fele lehet teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt )
csipetnyi konyhasó
1 tojás
magozott szilva, friss vagy aszalt, vagy fagyasztott
késhegynyi őrölt fahéj
2-3 ek bio nádcukor
kenyérmorzsa
( bio ) vaj vagy mangalica zsír
Hozzávalók:
3 db héjában főtt krumpli ( csak öreg krumpli jó )
25 dkg ( bio ) fehér liszt (BL55) ( ebből fele lehet teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt )
csipetnyi konyhasó
1 tojás
magozott szilva, friss vagy aszalt, vagy fagyasztott
késhegynyi őrölt fahéj
2-3 ek bio nádcukor
kenyérmorzsa
( bio ) vaj vagy mangalica zsír
A főtt krumpliról még szinte forrón, húzzuk le a
héját, s krumplinyomón törjük át. Hagyjuk kihülni,
majd a liszttel, sóval morzsoljuk el. A tojással
gyúrjuk tésztává, ha kell kevés vízet adjunk hozzá,
hogy félkemény tésztát kapjunk. Fél centi vastagra
kinyújtjuk, 8-10 cm-es kockákra felvágjuk. A közepére
tesszük a magozott fél, vagy egész szilvákat, egy
kevés fahéjjas cukorral megszórjuk, gombócokat
formálunk, hajtogatunk. Egy fazékban felteszünk
forrni vizet, egy csipetnyi sót is teszünk bele. Ha
lobog, belerakjuk a gombócokat, úgy 2 perc alatt
feljönnek, s összesen 15 percig főzzük
őket. Közben elkészítjük az aranybarna pirított
morzsát. Egy lábosban felolvasztjuk a vajat, s annyi
morzsát teszünk bele, hogy mindenhova jusson, de ne
legyen túl zsíros.
Aki szereti, megszórhatja fahéjjas (bio nád)porcukorral.
Javaslat:
Ebből a tésztából készíthetünk krumplinudlikat is. Ha a leeső részekből készítjük, akkor mindjárt ki is főzhetjük úgy 10 perc alatt, a morzsába is beleforgathatjuk, s a gombócok mellé kínálhatjuk. A gyerekek szeretik, mint a tésztákat általában.
Érdekesség:
Ha szikkadt kenyérből ( saját sütésűből jobb ) frissen reszelünk kenyérmorzsát, akkor finomabb, nem olyan száraz pirított morzsát kapunk, ráadásul kevesebb zsiradékot is vesz fel.
Képek a Kedvcsináló képek között.
Aki szereti, megszórhatja fahéjjas (bio nád)porcukorral.
Javaslat:
Ebből a tésztából készíthetünk krumplinudlikat is. Ha a leeső részekből készítjük, akkor mindjárt ki is főzhetjük úgy 10 perc alatt, a morzsába is beleforgathatjuk, s a gombócok mellé kínálhatjuk. A gyerekek szeretik, mint a tésztákat általában.
Érdekesség:
Ha szikkadt kenyérből ( saját sütésűből jobb ) frissen reszelünk kenyérmorzsát, akkor finomabb, nem olyan száraz pirított morzsát kapunk, ráadásul kevesebb zsiradékot is vesz fel.
Képek a Kedvcsináló képek között.