Finom tönköly-pogácsa
2009 - 04 - 17 ☀ 02:59 ☀ Kategória:
1-1,5 éves kortól Húsmentes
Tejfehérjementes
Desszert
Sütemény - tészta
1,5 éves kortól (egész
évben)
Hozzávalók:
15 dkg bio fehérliszt
50 dkg bio teljeskiőrlésű tönköly liszt
3 dl tejsavó
1 ek konyhasó
1 ek méz
3 dkg friss élesztő
2 dl házi tejföl
1 krédli tojás vagy 1 tyúktojás sárgája
1 ek bio tökmag olaj
Hozzávalók:
15 dkg bio fehérliszt
50 dkg bio teljeskiőrlésű tönköly liszt
3 dl tejsavó
1 ek konyhasó
1 ek méz
3 dkg friss élesztő
2 dl házi tejföl
1 krédli tojás vagy 1 tyúktojás sárgája
1 ek bio tökmag olaj
A felmelegített savóban elkeverjük a mézet,
belemorzsoljuk az élesztőt és meghintjük egy
kevés liszttel. A lisztet átszitáljuk, összekeverjük
a sóval, majd a liszbe mélyedést képezünk. A liszthez
adjuk a tejfölt és a tojást. Hozzáöntjük a
tökmagolajat is. Amikor felfutott az élesztő,
azt is hozzáadjuk.
Összekeverjük, majd elkezdjük dagasztani a tésztát. Jól kidolgozzuk. Úgy egy óra alatt langyos helyen, például a sütőnket kicsit megmelegíthetjük, s ott, duplájára kelesztjük. Utána kinyújtjuk, kiszaggatjuk. Nekem ebben a méretben csak virág formám volt, de mire kisült, már nem is látszott, hogy nem pogácsaszaggatóval készül.
Kizsírozott tepsibe tesszük és megkenjük kikevert tojással a pogácsákat. Előmelegített 200 fokos sütőben aranybarnára sütjük.
Összekeverjük, majd elkezdjük dagasztani a tésztát. Jól kidolgozzuk. Úgy egy óra alatt langyos helyen, például a sütőnket kicsit megmelegíthetjük, s ott, duplájára kelesztjük. Utána kinyújtjuk, kiszaggatjuk. Nekem ebben a méretben csak virág formám volt, de mire kisült, már nem is látszott, hogy nem pogácsaszaggatóval készül.
Kizsírozott tepsibe tesszük és megkenjük kikevert tojással a pogácsákat. Előmelegített 200 fokos sütőben aranybarnára sütjük.