Baba műzli
Hozzávalók:
1ek lágy bio zabpehely
1/2 ek bio árpapehely ( elhagyható )
1/2 ek bio búzapehely ( elhagyható )
3-4 ek házi aludttej vagy házi natúr joghurt
A gabona pelyheket
összekeverjük az aludttejjel, vagy a joghurttal, majd
állni hagyjuk, amíg teljesen átpuhulnak. Ha csak
zabpelyhet fogunk, tegyünk hozzá 2 evőkanállal.
Ha úgy találjuk, tegyünk még hozzá aluddtejet, nem
szabad, hogy az egészet felvegye a gabonapehely,
ugyanis kicsinknek meg kell tudnia forgatni a
szájában, s rágnia is kell.
Javaslat:
Később ízesíthetjük is gyümölcsökkel.
Gyermekünkhöz igazodva reszelt almával, villával
áttört barackkal. Másfél éves kortól magozott
meggyel, eperrel, málnával. A többi gyümölcsöt nem
javasolnám még 6 éves kor alatt, vagy mert nem illik
a műzlihez, vagy komoly rágási teljesítményt
igényel, amivel inkább kedvüket szegjük
gyermekeinknek.
Mindig idénynek megfelelő, hazai, lehetőleg
20 km-es körzetben termő gyümölcsöt válasszunk,
illetve idényen kívűl aszalványokat, fagyasztott
gyümölcsöt, befőtteket, esetleg lekvárokat a
saját, esetleg a nagymama kamrájából.
Megjegyzés:
Gabona pelyhek közül ne puffasztott, cukrozott,
reggelizőpelyheket válasszunk, hanem natúr bio
gabonapelyheket, lapított gabonaszemeket. Sőt
egész, hántolt gabonából pelyhesítővel magunk is
készíthetünk frissen. A gabonák értékes alkotói mind
megtalálhatóak bennük és a pelyhesítésnek
köszönhetően, a feltört külső réteggen át a
beltartami részek még rágás nélkül is
emészthetővé válnak. Ez azért is fontos lehet,
mert a kisgyermekek rágási készsége nem azonos
ütemben fejlődik, s van aki később is
nehezen vehető rá az alapos rágásra, pedig a jó
emésztés, felszívódás feltétele az is.
Képek a Kedvcsináló képek között.