Finom krumplistészta
1 - 1,5 éves
kortól ( Szeptembertől - Áprilisig
)
Hozzávalók:
1,5 - 2 kg öreg krumpli
1 nagy fej vöröshagyma
1 ek őrölt édes pirospaprika
1-2 ek mangalica zsír
ízlés szerint konyhasó
esetleg egy kis csokor petrezselyemzöld
kockatészta ( fél kiló száraz, vagy 1 tojásból és egy
mélytányérnyi lisztből frissen készített )
A hagymát
megtisztítjuk, kockára vágjuk, egy nagy lábosban a
zsírral megdinszteljük, levesszük a tűzről
és meghintjük a pirospaprikával. A krumplit
megtisztítjuk, megmossuk, kockára vágjuk és a
paprikás hagymához adjuk. Felöntjük annyi vízzel, ami
éppen ellepi, megsózzuk és puhára főzzük.
Mielőtt készre főznénk beletesszük a
petrezselyemzöldet is.
Vizet forralunk, megsózzuk és kifőzzük a kocka
tésztát, ami ízlésünktől függően lehet bio
fehérlisztből, durum lisztből, vagy
teljeskiőrlésű búza, vagy
tönkölylisztből. ( Liszt érzékenyek esetén
kukorica lisztből. )
A krumplis alapból kivesszük a zödet, krumplinyomóval
összenyomjuk. Pont jó állagúnak kell lennie, nem túl
száraznak és nem túl vizesnek. Hozzákeverjük a
kifőtt tésztát és idénytől függően
tejfölös uborkasalátával, vagy savanyú uborkával
tálaljuk.