Csalán főzelék
Hozzávalók:
1 szatyornyi zsenge csalánhajtás a felső 3 levélpárig
házi tej
3 ek teljeskiőrlésű tönköly liszt
ízlés szerint konyhasó
2 gerezd fokhagyma
zsiradék
Biztonságos
helyről begyűjtjük a csalán felső
friss gyenge hajtását kb. fél vödörnyit. Tiszta
legyen egyéb zöld növénytől mentes. Egy ideig
áztassuk vízben, hogy a csípős hangyasav
kioldódjon belőle! Vizet felteszünk,ha forr
ráöntjük a csalánra. Ha kihűlt szűrjük le a
levét ne öntsük el! Akár szobanövények locsolására is
felhasználható. A leszűrt csalánból nyomjuk ki a
vizet,így gombócokat kapunk, ezeket apróra felvágjuk
, aprítjuk. Lisztes rántást készítünk, amiben az
apróra vágott fokhagymát is megfuttatjuk. Ebbe az
apróra vágott csalánt beletesszük. Felönjük tejjel,
sóval és kevergetve készre főzzük.
Megjegyzések:
Öntsűk az összegyűjtött csalánszárakat
vízzel teli edénybe/mosogatóba, és a szárvégeken
megfogva öblítsük le alaposan, majd dobjuk felforralt
vízbe. Hagyjuk hűlni, majd szűrjük le és
kézzel feldolgozhatóvá válik a csalán.
Nagy mennyiségben való fogyasztása nem javasolt,
gyomorpanaszok, vizeletpangás, allergiás reakciók
fordulhatnak elő. Vizelethajtó
hatású.
Ízében szinte
összetéveszthető a spenóttal, de állaga a csalán
felhasznált szárának köszönhetően elárulja, hogy
nem arról van szó.
A gyermekeim is szívese ették, ahogy a spenótot is.
Tavasszal, amikor a pincéből már kifogynak , de
a kertünkben még csak elvetjük a zöldségeket, jól
jönnek a gyűjthető friss zöldek.
Ahogy a spenótot is hetente egyszer fogyasszuk, ez a
csalánra különösen igaz, sőt én 2-3 hétnél
gyakrabban nem is javaslom, így a kora tavaszi
szezonban 2-3 alkalommal kerülhet az asztalunkra,
mire a spenót szedhető lesz.
Még több csalános recept a Biotippek oldalon!
Kép
...