6-8 hónapos kortól, Gluténmentes, Húsmentes, Laktózmentes, Tejfehérjementes, Tejzsírmentes, Tojás nélkül
, Püré | ✿❀✿❀✿❀ Falatra fel! ❀✿❀ ❀✿❀✿❀✿❀✿ A recepteknél szereplő életkori megjelőlés a javasolt legkorábbi adhatóságot jelenti. Mindig betöltött hónappal számoljunk!
Mindig vegyük figyelembe babánk adottságait!

Paradicsomos-zelleres püré (Rózsám kedvence)

6 hónapos kortól (Júliusban, Augusztusban, Szeptemberben) (6-12 hónapos babának)

Hozzávalók:
1 nagyobb paradicsom
1/2 édes alma
2-3 közepes méretű újkrumpli
1 zeller levélke
1-2 szál kisebb sárgarépa
1 saláta levél
1 maréknyi főző tök vagy cukkin
1-2 durva konyhasó-kristály (NaCl tapadásgátló adalék nélkül, mert az cián tartalmú )
A recept alapja a paradicsom és a zellerzöld.
Nyár derekán különböző zöldségeket főztem össze, amiket mind a konyhakertünkben szedtem.
A 1 nagyobb paradicsomot tisztítás után (csak a húsát használtam, magok és héj nélkül) apróra fölkockáztam, az édes almát meghámoztam (ez adta az édeskés ízét), nagyobb kockkra vágtam. Az almát a paradicsommal összefőztem, vizet nem kellett hozzáadni, mert a paradicsom adott annyi levet, ami a pároláshoz kellett. Savas jellegük miatt nem lehet például a krumplival együtt főzni, mert a krumpli nem tud megpuhulni tőle.
Egy másik edényben főztem a többi zöldséget 1 zeller levélkével s egy picike sóval. A közepes nagyságú apróra vágott újkrumpli mellé kerültek az apróra vágott, szeletelt zöldségek meghámozva, magok nélkül. Így került hozzá a sárgarépa, saláta levél, főző tök, vagy cukkini, később karalábé, karfiol. Turmixszal pürésítettem, sosem sűritettem, mindig zöldségpüré maradt.

Tanács:
Eleinte ki kell szedni a zellerzöldet, de később már azt is benne hagyhatjuk (7-8 hónapos kortól).
Komplettálásához reszelt sajtot használtam (8 hónapos kortól).
Ezt az alap receptet, ha mártásosabbá tesszük (egy kis lisszttel, de mégjobb, ha kifőtt tészta levével), remek tésztaszósz válhat belőle. Akkor már fűszerezhetjük bazsalikommal, kakukkfűvel is, s főzhetünk bele hagymaféléket is (8-9 hónapos kortól).