A recepteknél szereplő életkori megjelőlés a javasolt legkorábbi adhatóságot jelenti. Mindig betöltött hónappal számoljunk!
Mindig vegyük figyelembe babánk adottságait!

A sózásról

Sajnos a só, s maga a sózás is olyan téma, melyben az egészséges táplálkozás irányelvei számtalanszor megváltoztak már. A jelenleg elfogadott trend sajnos inkább egészség károsító, mint védő.

Hogy miért?
Természetesen a kisgyermekek ételeit mérsékelten kell sózni. Több okból is. De nem mindegy, hogy mivel.

1. Ismerjék meg a természetes ízeket!

2. Az anyatej a szoptatás alatt biztosítja a szükséges ásványianyagokat számukra, de a szoptatások számának csökkenésével bizony gondoskodni kell a sópótlásról is, főleg a nyári időszakban, amikor ők is izzadnak, s folyadékpótlást biztosítunk számukra. Viszont az anyának nemcsak folyadékpótlásról kell gondoskodnia, hanem a vitamin, ásványi anyag, nyomelem, makró- és mikróelem pótlás melett a konyhasó pótlásról is. Nefeledjük, ha nem tesszük, a baba érdekében szervezetünk kirabolja kalcium készleteink mellett sókészleteinket is, mely szintén a csontokban van betárolva.

3. Ezért is fontos, hogy mi főzzünk a részükre, mert a bébiétel gyártók minden baba külön igényére nem tudnak odafigyelni, s nem követik az évszakok változását sem, s idény közepén, amikor nagymennyiségű alapanyag áll rendelkezésre, akkor készítik ételeiket, vagy azok különböző összetevőit külön "pürésítik" átmenetileg, s később keverik egy menüvé.

3. A babáknak is testsúly-arányosan kell pótolni az elveszített sót (izzadás, vizelet), s az ő súlyuk töredéke egy felnőttének.

4. Konyhasóval sózzunk, mert csak a Na-t kell ásványi alapú sóval pótolni. Más sók alkotó elemei (pl: kálium, magnézium, kálcium) más formában elegendő mennyiségben fordulnak elő az elfogyasztott növényekben, s ami még fontosabb, hogy a felszívódásukhoz nélkülözhetetlen vitaminok, szerves vegyületek is megtalálhatóak bennük, s így együtt kisebb mennyiségben is hatékonyan és kellő számban szívódnak fel. Hisz tudjuk, hogy számszakilag az anyatejben is kevesebb vitamin, ásványi anyag, nyomelem, makró- és mikróelem stb. található, mint a tápszerekben, de az mégis maradék nélkül hasznosulva bizony hatékonyabban szívódik fel. Kevesebb salakanyag, kevésbé terhelt, még érésben lévő emésztő- és kiválasztó-rendszer, egészségesebb baba, erősebb immunrendszer!

5. Szóval csak tiszta konyhasót használjunk. Ne tartalmazzon más sókat, s ne legyen egyébb elemekkel dúsítva, s ami nagyon fontos, hogy ne legyen benne tapadásgátló adalékanyag (cián tartalmú ).
Ha nem tudjuk máshonnan, inkább patikában vásároljunk.

6. Főleg a magas káliumtartalmú növényeket kell sózni! Ezek a krumpli, a répa félék, a banán, a szója, a nyers zöldségek leve, a barnarizs, sőt a búzafű-lé is. Miért is? Mert, ha tisztán kálium jut a szervezetünkbe, akkor felnőttek esetében a kálium túladagolás mértéke 1 óra alatt 1-2 g-nál több kálium fogyasztása és 24 óra alatt 11g-nál több kálium fogyasztása. Számítások szerint a tengeri só fogyasztása esetén (40-60% -a kálisóWinking már az 1 kávéskanálnyi mennyiség 1 órán belül túladagolsnak számít!
Mit okozhatunk kálium mérgezéssel?

Szívmegállást (halálos kimenetelű - ezt a hatást tévesen a nátriumnak tulajdonítják), felborítja az ionegyensúlyt mind az ingerület átadásnál, mint a sejtanyagcserét biztosító ozmozis nyomásnál (lsd. biológia tankönyv!), ezzel károsodnak a sejtek, pusztulnak, deformálódnak, elrákosodnak. De felelős az ivarszervek nem megfelelő kifejlődéséért is (már az anyaméhen belül is), nőknél elsősorban a mellrákért vonható felelőségre. Kisérleti állatoknál meggátolta az egészséges szaporulatok a kálium túladagolás, s rákos megbetegedéseket okozott. ( Béres József kisérletében kálium nagyobb mennyiségű adagolása a kisérleti egerekben mellrákot okozott! ) Hozzájárul a fehérjebontás felborításához, ahol is a felesleges Nitrogén vegyület nem tud ammóniáná alakulni, s a vizelettel távozni, hanem nitrozamin vegyület lesz belőle, ami erősen rákkeltő (karcinogén), s nem ürül ki, ott marad szervezetünkben, mint egy időzített bomba. Helyes sorrendben: fehérje - aminósav - ammónia, amitől "büdös a pisi" .Ehhez már csak egy kis nitrites pácsóval kezelt sajtot, szalámit, felvágottat, sonkaféleséget kell enni! Legjobb ha mindjárt kálium-nitrites pácsós termékeket választjuk!

Ennyi jó után, inkább főzzünk nagy körültekintéssel! ( Ne gondoljuk, hogy a profitorientált bébiétel gyártók jobb "szülők" mint mi! )