Nyers püré túróval
2008 - 10 - 12 ☀ 15:31 ☀ Kategória:
8-10 hónapos kortól Gluténmentes
Húsmentes
Tejzsírmentes
Tojás nélkül
Desszert Főzés nélkül
Desszert Főzés nélkül
9 hónapos kortól (Júliustól - Novemberig)
(9-18 hónapos babának)
Hozzávalók:
1 nagy érett körte ( elhagyható )
2-3 nagy édes alma
1 diónyi cékla
1 kis szál sárgarépa
1 ek házi túró
Hozzávalók:
1 nagy érett körte ( elhagyható )
2-3 nagy édes alma
1 diónyi cékla
1 kis szál sárgarépa
1 ek házi túró
A zöldségeket, gyümölcsöket alaposan megmossuk,
meghámozzuk, daraboljuk, majd a túróval turmixoljuk.
Később a puha körtét elég villával összetörni, s
a többit lereszelni, s a villával áttört túróval
összekeverni.
Javaslat:
Nagyon édes, ezért akinek a babája jobb szereti a savanykás ízeket, az a körtét hagyja ki, s savanykás almát válasszon. Később savanyíthatjuk savanyú gyümölcsök levével is. Akkorra már a túró arányát is növelhetjük a teljes mennyiség 1/3-ára.
Megjegyzés:
Bár a hozzávalókat adhatnánk már korábban is, de nyersen, így vegyesen várjunk vele. Ne feledjük, hogy a főzés és pépesítés elősegíti az emésztést, s a kemény zöldségek turmixolva sosem érik el azt a pépességet, mint főzve.
Ha a zöldségek levét használjuk csak fel, akkor adhatjuk korábban is, mert azok rostanyagaival, akkor nem terheljük a baba gyomrát.
A rostos ételeket csak fokozatosan vezessük be, hogy feldolgozásukhoz felkészülhessen kicsink emésztőrendszere, ami születésekor még nem érett.
Tanács:
Ha más zöldségekkel, gyümölcsökkel is kipróbálnánk, mindig édeskés-savanykás ízűeket, s ne lédúsakat válasszunk. Mindig vegyük figyelembe az adhatóságát, s hogy nyersen mikortól adható. Ha kevésbé tömény ízt kedveli gyermekünk tegyünk bele semleges ízű tökféléket.
Ilyen zöldségek:
sonkatök
csicsóka
cukorrépa (kiválóan használható természetes édesítőszerek kiváltására is)
sóska
rebarbara
Szinte bármely gyümölcsöt kipróbálhatjuk, de ügyeljünk az ízharmóniára.
Javaslat:
Nagyon édes, ezért akinek a babája jobb szereti a savanykás ízeket, az a körtét hagyja ki, s savanykás almát válasszon. Később savanyíthatjuk savanyú gyümölcsök levével is. Akkorra már a túró arányát is növelhetjük a teljes mennyiség 1/3-ára.
Megjegyzés:
Bár a hozzávalókat adhatnánk már korábban is, de nyersen, így vegyesen várjunk vele. Ne feledjük, hogy a főzés és pépesítés elősegíti az emésztést, s a kemény zöldségek turmixolva sosem érik el azt a pépességet, mint főzve.
Ha a zöldségek levét használjuk csak fel, akkor adhatjuk korábban is, mert azok rostanyagaival, akkor nem terheljük a baba gyomrát.
A rostos ételeket csak fokozatosan vezessük be, hogy feldolgozásukhoz felkészülhessen kicsink emésztőrendszere, ami születésekor még nem érett.
Tanács:
Ha más zöldségekkel, gyümölcsökkel is kipróbálnánk, mindig édeskés-savanykás ízűeket, s ne lédúsakat válasszunk. Mindig vegyük figyelembe az adhatóságát, s hogy nyersen mikortól adható. Ha kevésbé tömény ízt kedveli gyermekünk tegyünk bele semleges ízű tökféléket.
Ilyen zöldségek:
sonkatök
csicsóka
cukorrépa (kiválóan használható természetes édesítőszerek kiváltására is)
sóska
rebarbara
Szinte bármely gyümölcsöt kipróbálhatjuk, de ügyeljünk az ízharmóniára.