6-8 hónapos kortól, Gluténmentes, Húsmentes, Laktózmentes, Tejfehérjementes, Tejzsírmentes, Tojás nélkül
, Püré | ✿❀✿❀✿❀ Falatra fel! ❀✿❀ ❀✿❀✿❀✿❀✿ A recepteknél szereplő életkori megjelőlés a javasolt legkorábbi adhatóságot jelenti. Mindig betöltött hónappal számoljunk!
Mindig vegyük figyelembe babánk adottságait!

Cékla püré

6 hónapos kortól (Júliusban) (6-7 hónapos babának)

Hozzávalók:
1 kisebb cékla
2-3 db kisebb zsenge sárgarépa
2-3 közepes méretű újkrumpli
2-3 saláta levél
1-2 durva konyhasó-kristály (NaCl tapadásgátló nélkül, mert az cián tartalmú )
A tisztított, feldarabolt zöldségeket durva konyhasó-kristállyal megfőzzük, a levében kicsit állni hagyjuk, majd egy kevés főzőlével összeturmixoljuk. Darabosabb állagú, nem olyan krémes. Színe gusztusos érett paradicsom piros színű, egyszerűen gyönyörű.

Megjegyzés:
A krumpli kálium tartalma jelentős, de csak sóval együtt főzve szívódik fel hatékonyan, s így nem borítja fel a szervezet sóháztartását. Babáknál még sekély mennyiségű sót használjunk, ne terheljük meg a kiválasztó szerveit.

Figyelmeztetés:
A saláta levele növekedésére fordítja az energiáit, s a felvett tápanyagokat is. Minnél erősebb, trágyázott (akár szerves, akár mű) a föld (rosszabb esetben a vízkultúra), annál nagyobb a saláta, de így a levelekben található nitrát tartalom is az egészségügyi határérték többszöröse lehet.
A sárgarépa gyökerében szintén felhalmozódhat a nitrát. Mindezek fokozottan jelentkeznek, ha a talajban túladagolják a kálium tartalmú műtrágyűt is, ezek együttes hatása a kisbabákra nézve azonnal végzetes lehet (bár a felnőtteknek is árt, csak hosszabb távon).