2-3 éves kortól
, Húsmentes, Desszert, Sütemény - tészta | ✿❀✿❀✿❀ Falatra fel! ❀✿❀ ❀✿❀✿❀✿❀✿ A recepteknél szereplő életkori megjelőlés a javasolt legkorábbi adhatóságot jelenti. Mindig betöltött hónappal számoljunk!
Mindig vegyük figyelembe babánk adottságait!

Csokis-ribizlis szívtorta

2 éves kortól (egész évben)

Hozzávalók:

Tészta:
3 csésze teljeskiőrlésű szitált búza liszt ( saját őrlésű )
- vagy 1 csésze bio fehérliszt és 2 csésze bio teljeskiőrlésű búza liszt -
1kk szódabikarbóna
1/2 csésze bio kakaópor
3 ek bio nádcukor
5 ek kacsazsír vagy libazsír, vagy bio hidegensajtolt napraforgó olaj
2 ek méz
1 krédli tojás
kb. 1 dl házi ( teljes ) tej
Töltelék:
csokipuding
ribizli (lehet fagyasztott is )


A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd a zsiradékkal elmorzsoljuk, végül a mézzel a tojással és egy kis tejjel linzerkeménységű tésztává dolgozzuk. Lisztezett gyúrótáblán 4 mm-esre kinyújtjuk, majd különböző méretű szív formákkal kiszúrjuk, illetve más formákkal. Ebből több tortácskára való adag lesz, vagy egy tányér aprósütemény.
180-200 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük.
Ez a tészta nyersen édesebb ízhatású, mint kisütve. Készen szinte nem is érezni édeskés ízét, csak a sok kakaót benne.
Csokipudinggal a formákat átkenjük, összeragasztjuk, és ribizlivel díszitjük.










Megjegyzés:
Én saját őrlésű liszttel készítettem nemcsak a tésztát, de a pudingot is, melynek receptjét módosítanom kellett.

A csokis-pudingos krém receptje:

Hozzávalók:


3 csésze ( 1/2 liter ) teljes ( házi ) tej
4-5 ek teljeskiőrlésű szitált búza liszt ( saját őrlésű )
1 ek bio kakaópor
3-4 ek bio nádcukor
1 tk kókuszzsír
1 tojássárgája

Készítés:

A lisztet és a kakaóport összekeverjük a cukorral, majd egy kis tejjel simára keverjük, s utána adjuk hozzá a tojássárgáját. Miután csomómentesre kikevertük, felöntjük a maradék tejjel és feltesszük közepes lángon főni.
Bele tesszük a kókuszzsírt is és készre főzzük.

Megjegyzés:

Magunk készítette liszt esetében a szitálással ugyan szinte finom lisztet kapunk, de nem fehéret, igaz a kereskedelmi forgalomban kapható teljeskiőrlésűhöz képest kevesebb korpával. De arányaiban alacsonyabb keményítő tartalma miatt, kevésbé sűrítő hatású, így több kell belőle. Állagát tekintve ez már kevésbé lesz egynemű, krémes.
Bevallhatom, gyermekeim nem panaszkodtak, hogy nem bolti porból készült a puding. ( Nem is emlékszem, hogy ettek volna olyat. )